Goździki i ich cudowna moc. Za co kochamy tę przyprawę?

2020-11-23
Goździki i ich cudowna moc. Za co kochamy tę przyprawę?

Goździki to przyprawa, którą chętnie wykorzystujemy jako dodatek do herbaty szczególnie jesienią czy zimą. Są świetnym uzupełnieniem rozgrzewającej herbaty, grzanego wina oraz aromatycznego ciasta piernikowego. Mimo, że dla większości z nas głównym atutem goździków jest ich wyrazisty aromat, to posiadają one wiele cennych właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Nie bez powodu stosuje się je np. w ziołolecznictwie. Przyjrzymy się im bliżej!  

 

Spotkanie z goździkami – czym właściwie są?

Tytułowe goździki to zasuszone pąki kwiatów pochodzące z goździkowca wonnego. Zrywa się je zanim zdąża się rozwinąć, a następnie poddaje obróbce, która obejmuje suszenie i odymianie. Dzięki tym procesom przybierają brunatny kolor. Wyróżnia je specyficzny, bardzo intensywny zapach i pikantny, gorzki smak. Zarówno smak, jak i aromat to zasługa eugenolu – związku chemicznego, który wykazuje działanie odkażające, znieczulające. W dużej mierze to właśnie ta substancja decyduje o zdrowotnych właściwościach goździków.

Goździki to jedne z podstawowych przypraw korzennych, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Stricte jako przyprawa, goździki wykorzystuje się w kuchni do wypieków, kompotów, a nawet konfitur czy marynat. Bez goździków ciężko wyobrazić sobie idealne napoje na mroźne wieczory – prawdziwą, rozgrzewającą herbatę zimową czy aromatyczne, czerwone wino grzane. Niemniej goździki oferują nam coś jeszcze…  

 

Goździki w medycynie – właściwości znane już od starożytności

Co ciekawe, goździki zanim pojawiły się w kuchni, stając się jedną z czołowych przypraw, wykorzystywane były w medycynie, szczególnie chińskiej i indyjskiej. Wówczas stanowiły naturalny i skuteczny lek m.in. na ból zębów, dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To dlatego goździki obecnie dodaje się do kompotu wigilijnego, który po spożyciu obfitych posiłków pozytywnie wpływa na nasze trawienie. W starożytności goździki były stosowane także w celu odkażania organizmu. Do Europy dotarły w średniowieczu i do dziś budzą w nas same pozytywne reakcje, czego zasługą jest szeroki wachlarz korzystnych właściwości.  

 

Goździki współcześnie – w przypadku jakich dolegliwości warto po nie sięgać?

Jak już wspomnieliśmy, zarówno smak, jak i aromat goździków jest dość specyficzny. Można je kochać albo wręcz przeciwnie – nienawidzić. Nawet jeśli zaliczasz się do drugiej grupy, to liczne właściwości tej przyprawy, a przy tym wyjątkowe działanie może zrobić na Tobie wrażenie. 

O goździkach warto pamiętać jesienią, zimą, a także początkiem wiosny. Wtedy też nasz organizm narażony jest na walkę z różnego rodzaju infekcjami. Wsparciem, czy to w przeziębieniu, czy grypie mogą być goździki, ponieważ te posiadają właściwości przeciwzapalne. Co więcej, wykazują również działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze. Oznacza to, że goździki mogą okazać się pomocne w przypadku wielu chorób układu oddechowego, takich jak katar, ból gardła czy kaszel, a także przy rozpoznaniu niektórych zakażeń pasożytniczych, np. lambliozy.

Po goździki warto sięgnąć, kiedy na przykład doskwiera nam ból zęba czy zostaliśmy pogryzieni przed owada. Dzięki temu, że goździki działają przeciwbólowo, jak również znieczulająco, doskonale sprawdzą się w obu tych przypadkach.

Zawartość polifenoli w goździkach sprawia, że wykazują one silne działanie antyoksydacyjne. Wiąże się to z tym, że te małe zasuszone pąki kwiatów posiadają zdolność do usuwania wolnych rodników z organizmu człowieka, a te z kolei przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się, a nawet powstawania nowotworów.

Tę wyjątkową przyprawę wykorzystuję się także do produkcji olejku goździkowego. Produkt ten doskonale sprawdza się do aromaterapii, wykazując działanie przeciwdepresyjne. Łagodzi napięcie nerwowe, niweluje stres i poirytowanie, uspokaja… Olejek goździkowy może nam posłużyć zarówno do inhalacji, jak i wykonania relaksującego masażu.  

 

Herbata z goździkami – czyli jak przetrwać sezon jesienno-zimowy?

Czy jest coś, co rozgrzewa lepiej niż herbata z przyprawami korzennymi? Gorący napój herbaciany z aromatycznymi dodatkami m.in. goździkami to swoisty bestseller, kiedy niska temperatura, zimny wiatr, padający deszcz lub śnieg nie zachęcają do wychodzenia z domu.

Jak przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę z udziałem goździków?

  • Zacznijmy od zaparzenia czarnej herbaty liściastej. Odmierz jedną łyżeczkę suszu herbacianego, a następnie zalej go wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Herbata powinna się parzyć przez około 2-3 minuty.
  • W tym samym czasie przygotuj pozostałe składniki: 4-6 goździków, 2 plastry imbiru, 1 plaster pomarańczy lub cytryny, 1 łyżeczkę miodu lub soku malinowego.
  • Po zaparzeniu się herbaty, oddzielamy napar od fusów i dodajemy przygotowane składniki.

Goździki możemy wykorzystać w formie całej lub zmielonej. Najlepiej kupować je pod naturalną postacią, aby nie utracić cennych właściwości. Jeśli uznasz, że potrzebujesz czy też wolisz użyć goździków w wersji sproszkowanej, to możesz je szybko zmielić w młynku do przypraw.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel